Skip to main content

Veel gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van het IPS met trapkrachtsensor?

Het is de meest natuurlijk aanvoelende manier van ondersteunen waarbij de eigen trapkracht bepaald hoeveel ondersteuning de motor moet geven. Dit maakt een krachtige, gelijkmatige ondersteuning mogelijk zonder schokken en met volledige controle over de snelheid. Dus men kan ook rustig fietsen terwijl de motor wel veel ondersteuning geeft. Bijkomend voordeel is het gunstige stroomverbruik.

Waarom verkoopt RAP via het internet?

De website dient ter ondersteuning van de verkooppunten/ test centers. Klanten kunnen hier hun bestelling plaatsen en aangeven hoe uitlevering dient te geschieden. Dit kan rechtstreeks aan huis door RAP of via een servicedealer of test center.

Aflevering aan huis: hoe wordt mijn fiets afgeleverd?

Uw fiets wordt geheel rijklaar afgeleverd inclusief gebruiksinstructie en met het zadel en stuur op de gewenste hoogte afgesteld. Voor service en onderhoud kunt u terecht bij een van de servicedealers of gebruik maken van onze service aan huis.

Wat voor garantie krijg ik op mijn RAP?

5 jaar op het frame, 2 jaar op overige delen inclusief accu en elektrisch systeem. Voor de garantievoorwaarden zie de website onder downloads.

Wat is de juiste framehoogte?

De rijhoogte wordt bepaald door de framehoogte, de lengte van de zadelpen en de dikte van het zadel. De framehoogte wordt gemeten als de afstand tussen het hart van de trapas tot aan de bovenzijde van de zadelbuis. De juiste rijhoogte wordt bepaald door de lengte van de benen en de mate waarin de berijder zijn benen wil strekken bij het trappen. Het maken van een proefrit is daarom de beste manier om de juiste framehoogte te bepalen. Doordat stuur en zadel eenvoudig in zowel hoogte als horizontale positie versteld kunnen worden, is het makkelijk de juiste zitpositie te vinden.

Kan ik bij RAP ook mijn fiets laten verzekeren?

Ja, RAP werkt samen met Unigarant/ ANWB voor het verzekeren van haar fietsen. Uw fiets is eenvoudig te verzekeren tegen diefstal. Met de Diefstal en Beschadiging Plus polis bent u ook tegen schade verzekerd en ontvangt u als extra een rechtsbijstand- en opzittendenverzekering + ANWB pechhulppas. .

Ga ik op een elektrische fiets van RAP niet te hard?

RAP werkt met een trapkrachtsensor waardoor de ondersteuning van de motor afgestemd wordt op de kracht die u geeft op de pedalen. Hierdoor houdt u zelf de controle over de snelheid en kunt u met veel ondersteuning ook langzaam rijden.

Is de fiets ook goed te gebruiken zonder ondersteuning (als bijv. de accu leeg is)?

De borstelloze motor is zó geconstrueerd dat bij uitschakeling geen weerstand optreedt. Dit zorgt ervoor dat RAP fietsen zonder ondersteuning ook goed te gebruiken zijn.

Kan ik de fiets ook in de regen gebruiken?

De elektrische onderdelen zijn spatwaterdicht en dus bestand tegen het natte weer in Nederland. Het systeem is echter NIET bestand tegen onderdompeling in water (of andere vloeistof) of behandeling met een hogedrukreiniger. Spuit uw fiets dus nooit af met hoge druk. Dit is overigens voor andere, mechanische onderdelen ook niet goed.

 

ONDERHOUD & REPARATIE

Hoe vaak heeft de fiets onderhoud nodig?

Uw RAP heeft niet meer onderhoud nodig dan een “gewone” fiets zonder trapondersteuning. De mate van onderhoud is afhankelijk van het gebruik. Belangrijk is dat de 1e (gratis) onderhoudsbeurt tijdig wordt uitgevoerd. Verder adviseren wij u om bij normaal gebruik de fiets regelmatig (elke 3.000 of tenminste 1 maal per jaar) aan de vakman aan te bieden voor onderhoud.

Hoe is het onderhoud aan mijn RAP geregeld?

Service en onderhoud wordt uitgevoerd door het testcenter waar de fiets is aangekocht of anders door een van de aangesloten servicedealers of aan huis door de mobiele servicemonteurs van RAP.

Hoe is de verkrijgbaarheid van onderdelen geregeld?

RAP levert alle RAP–specifieke onderdelen uit voorraad. Daarnaast wordt gewerkt met bekende merkleveranciers als Shimano, Suntour, Tektro, Selle Royal, TranzX, Hesling, AXA etc. als het gaat om generieke fietsonderdelen. Deze zijn standaard bij de vakhandel verkrijgbaar.

 

ACCU EN LADEN

Kan ik de accu uitwisselen met de fiets van mijn partner?

Ja, zolang het een zelde model accu betreft zijn deze vrij uitwisselbaar.

Hoe lang gaat de accu mee?

RAP garandeert de accu 2 jaar óf 500 volledige ladingen. Hierbij moet de accu nog minimaal 70% van zijn originele capaciteit hebben.

Moet de accu aan de lader als ik de fiets niet gebruik?

Gebruikt u de fiets voor langere tijd niet, zorg dan toch dat de accu tenminste 1 x per 2 maanden voor ca. 2 uur geladen wordt. Dit dient om de accu in conditie te houden en voorkomt schade aan de accu. Verder dient een lege accu direct opgeladen te worden. U mag de accu niet langer dan 48 uur aaneengesloten op de lader aansluiten.

Hoe lang duurt het laden van mijn accu?

Het van leeg naar vol laden van een accu duurt ongeveer 5 uur.

Kan ik gebruik maken van de oplaadpunten?

Ja, u kunt u RAP opladen aan elk standaard (NL) stopcontact of in het buitenland met gebruik van een adapter aan elk stopcontact met een uitgangsspanning van 110-240 Volt.

Is de accu beveiligd tegen diefstal?

Ja, de accu is met een slot af te sluiten.

Bij koud weer lijkt de accu eerder leeg, klopt dit?

Ja dit klopt. Net als eigenlijk voor alle accu’s, geldt dat de capaciteit van de accu afneemt naarmate het kouder wordt. Zeker wanneer de temperatuur in de buurt van de nul graden of zelfs daaronder komt, zult u dit gaan merken.