IPS trapondersteuning

IPS: de beste trapondersteuning:
De IPS trapondersteuning van RAP behoort tot de allerbeste in de markt, zo getuige ook de goede resultaten in de diverse testen. IPS werkt intuïtief en ondersteunt direct, gelijkmatig, krachtig, stil en efficiënt. Bovendien doet het systeem haar werk in stilte.

Hét verschil zit in de techniek
Het motto van RAP is dat een goede elektrische fiets moet rijden als een gewone fiets, maar dan lichter. De basis voor het IPS ondersteuningssysteem dat recht doet aan dit motto is de trapkrachtsensor. Gekoppeld aan een computer met geavanceerde IPS software zorgt deze voor een directe, gelijkmatige, stille en efficiënte ondersteuning. De motor reageert hierbij op een vertrouwde manier en de ondersteuning voelt natuurlijk aan door het intuïtieve karakter van IPS. Vandaar dat IPS óók in combinatie met een voorwiel aangedreven fiets een zeer prettig rijgedrag geeft.

Made in Holland
Omdat de trapondersteuning bepalend is voor het comfort van een elektrische fiets staat deze bij RAP centraal. Voor de ontwikkeling van het IPS systeem werkt RAP samen met Nederlandse specialisten die hun sporen op dit gebied hebben verdiend. Ook de trapkrachtsensortechniek (patent) is van Nederlandse origine. Het resultaat is een geavanceerde trapondersteuning van het hoogste niveau.

De werking
In tegenstelling tot systemen met de veel gebruikte, goedkopere rotatiesensor, past het IPS systeem met trapkrachtsensor zich aan het rijgedrag van de berijder aan. Het ondersteuningsniveau bepaalt hoe licht de fiets trapt en niet hoe hard, zoals bij de rotatiesensor.

De IPS-trapkrachtsensor meet hoeveel druk op de pedalen wordt uitgeoefend. Samen met informatie over de snelheid, het ingestelde ondersteuningsniveau, het motorkoppel etc. bepaalt het IPS-systeem hierop hoeveel ondersteuning er nodig is. Principe is dat een hogere pedaaldruk (zwaarder trappen) vraagt om meer ondersteuning. Het ingestelde ondersteuningsniveau bepaalt vervolgens de verhouding tussen de hoeveelheid kracht die de motor moet leveren t.o.v. de energie die de berijder zelf via de pedalen levert. In de laagste stand levert de motor ca. 25% (berijder levert ca. 75%) en dit kan stapsgewijs worden verhoogd tot ca. 85% (berijder dient nog ca. 15% te leveren).

De voordelen
IPS is dynamisch & interactief en past zich aan het rijgedrag van de berijder aan. De voordelen van IPS:

  1. Direct & gelijkmatig: de ondersteuning reageert zonder vertraging en geeft vanuit stilstand direct ondersteuning en doet dit gelijkmatig, zonder horten en stoten.
  2. Stil: door het verfijnde motormanagementsysteem presteren de RAP motoren in stilte.
  3. Gecontroleerd: de berijder controleert de ondersteuning en de snelheid. Óók bij een hoge ondersteuning kan rustig gereden worden.
  4. Zuinig: IPS is efficiënt in het stroomverbruik wat zich vertaald in een bovengemiddeld hoge actieradius
  5. Onderhoudsvriendelijk: IPS kent geen bewegende delen en is vrij van onderhoud.

Overige aspecten
IPS is uitgerust met een meeloopfunctie (voor het met 3,5 km/h mee laten lopen van de fiets), met al dan niet automatisch in te schakelen fietsverlichting op de accu, met een automatische suspend (na een paar minuten niet gebruikt te zijn schakelt de fiets automatisch uit), met automatische kalibratie (zodat de krachtsensor altijd goed is afgesteld) en met een beveiliging tegen overbelasting.

IPS en de midden-motor
Een naafmotor met IPS systeem geeft een veel natuurlijkere ondersteuning en is veel stiller dan een midden-motor. Daarbij wordt het argument van een betere balans bij gebruik van een midden-motor teniet gedaan door de accu wanneer deze zich onder de bagagedrager bevind. Het gewicht ervan hoog op de fiets en ver uit het midden veroorzaakt n.l. aanzienlijk meer onbalans dan de doorsnee motor in voor- of achterwiel. Behalve dan wanneer de fiets gebruikt wordt in de bergen of als mountainbike, is de naafmotor gekoppeld aan een goede ondersteuning de betere oplossing.

Nog niet geheel overtuigd? Maak een vrijblijvende proefrit en ervaar zelf het verschil!

 


Klik hier voor de video over de werking van de IPS trapondersteuning.

Informatie over de motoren en accu’s van RAP:
– Motoren (klik hier)
– Accu’s (klik hier)