“4 jaar en 45.000 met de RAP Tour 7” – P. Mous

Jarenlang fietste ik zonder trapondersteuning. Ik trok er alleen in de weekenden en op vakantie op uit en enkel wanneer het weer het toeliet. Regen en wind bepaalden óf en in welke richting we gingen fietsen. Omdat ik begin 2013 een stuk zou moeten gaan fietsen naar mijn werk, ben ik me eind 2012 gaan oriënteren op een fiets met trapondersteuning.
Na het lezen van veel informatie en het maken van een aantal proefritten, bepaalden we welke trapondersteuning we prettig vonden en welk prijskaartje hieraan vast hing. Een fiets met trapkrachtondersteuning had onze sterke voorkeur. Echter bleken deze fietsen bij Batavus, Gazelle en andere grote merken stevig aan de prijs te zijn. Hierop zochten we verder en na het lezen van verschillende fietsentesten kwamen we bij RAP uit en wel de TOUR 7, het eerste model van RAP.

 

Bij Remenko uit Zevenhuizen, een verkooppunt van RAP-fietsen, hebben we een proefrit van een halve dag gedaan. Dat beviel zo goed, dat we de fietsen aanschaften. Deze werden via Remenko in februari 2013 geleverd.
Daarna stapten we natuurlijk direct op de fiets. Het viel meteen op dat de actieradius van de accu groot is. Ik rij altijd zo klein mogelijk in de versnelling en gemiddeld niet harder dan 18 km/h. Dan geniet je ook van de omgeving en kom je ver. Soms rijd ik hierdoor ruim 140 km zonder tussentijds op te laden (ik heb de standaard 10 Ah accu, een andere was toen nog niet leverbaar). Overdag ga ik op de fiets naar mijn werk en ’s avonds fietsen we samen een ronde in de buurt. In het weekend rijden we regelmatig ergens in het land een fietsroute of bij ons in de buurt een flinke ronde. Ook op de vakanties gaan ze mee naar de camping en daar rijden we dagelijks 70 km of meer. Kortom, sinds de aanschaf van de elektrische fiets, fietsen we dagelijks en zijn de kilometers die we met de auto afleggen drastisch gedaald. Van ruim 20.000 km per jaar zijn we gezakt naar minder dan 10.000 km per jaar. Ik rijd nu ruim 10.000 km per jaar met de fiets. Lekker buiten in beweging zijn. Gezond!

 

Er zijn vanaf februari 2013 tot heden wat kleine haperingen geweest. Echter werden deze snel en adequaat opgelost door RAP. Qua slijtage heb ik recentelijk mijn tweede ketting en tandwielen laten vervangen bij mijn fietsenmaker. Dat is ook nog een van de voordelen van weinig elektronica: voor onderhoud kun je bij iedere fietsenmaker terecht.
De actieradius van de accu liep in de loop der jaren terug maar ik kon altijd ruim 80 kilometer aan een stuk rijden. Het laatste half jaar werd dat steeds minder en nu is het nog zo’n 60 kilometer. Na 45.000 km te hebben afgelegd met deze fiets, ben ik nu dus toe aan een investering in een nieuwe accu. Op naar de volgende 40.000 km prettige fietskilometers!
Eindconclusie:
Fijne fiets, prettige en directe trapondersteuning, goede prestaties en goede service, ook na 4 jaar.