Elektrische fietsen vergelijken: hier moet je op letten

Een elektrische fiets koop je niet zomaar. Voor aanschaf is het belangrijk dat je bepaalt waar de fiets aan moet voldoen en wat jij een prettige manier van rijden vindt. Daarom raden wij het iedereen aan om eerst elektrische fietsen te vergelijken, voordat je overgaat tot een aankoop. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je weet waar je dan precies op moet letten. Ga je e-bikes vergelijken, houd dan rekening met onderstaande punten en voorkom een miskoop.

Kies een type ondersteuningstechniek

Veel mensen gaan er vanuit dat de plaats waar de motor zich op de fiets bevindt, bepalend is voor de rijervaring. Deze aanname is echter niet juist. Niet alleen de plaats van de motor op de e-bike is van belang, maar juist de toegepaste ondersteuningstechniek is waar het om gaat. Er bestaan namelijk twee types elektrische fietsen: de elektrische fiets met rotatie-/bewegingssensor en de elektrische fiets met trapkrachtsensor. Deze laatste bepaalt in hoeverre de motor het fietsen moet ondersteunen op basis van de kracht die jij zelf op de pedalen zet. De motor versterkt als het ware je eigen inzet. Hierdoor ontstaat een veel natuurlijker manier van fietsen dan bij een elektrische fiets met rotatiesensor. Deze reageert namelijk puur als een aan-/ uit systeem en ondersteunt veel abrupter doordat de eigen trapkracht van de berijder niet wordt meegewogen. Het is niet voor niets dat de duurdere merken/ modellen elektrische fietsen exclusief gebruik maken van de trapkrachtsensor. Om die reden verkoopt RAP ook enkel elektrische fietsen met trapkrachtsensor, deze rijden veel prettiger!

Verschil in prijs

Tussen bovengenoemde technieken bestaat een groot verschil in rijcomfort en prestaties, maar daarnaast meestal ook een relatief groot prijsverschil. Een elektrische fiets met voorwielmotor en rotatiesensor koop je al vanaf ca. 750 euro. Voor een elektrische fiets met trapkrachtsensor is een prijs vanaf 2000 euro gangbaar. Als je elektrische fietsen gaat vergelijken is het ook belangrijk om te kijken naar de capaciteit en de prijs van de accu. Vaak wordt voor de geadverteerde prijs een ondermaatse accu geleverd en moet je flink bijbetalen voor een betere accu. Daarnaast lopen de prijzen die gelden voor het vervangen van de accu sterk uiteen. Met name bij systemen die onder eigen merk ook de accu leveren kan dit tot onaangename verassingen leiden met prijzen van soms wel € 800 voor een 500 Wh accu. Het is slim om je hier van te voren in te verdiepen zodat je niet na een relatief korte tijd voor hoge extra kosten komt te staan.

Proefrijden

Bij RAP raden we iedereen aan om eerst te proefrijden alvorens je overgaat tot de aankoop van een elektrische fiets. Zo kun je zelf het beste de e-bikes vergelijken en ontdekken welke bij jouw voorkeuren past. Let hierbij eens speciaal op de gebruikte techniek, dan zal je ervaren dat bijv. de ene fiets met voorwielmotor niet te vergelijken is met de ander of dat bijv. een fiets met achterwielaandrijving je beter bevalt dan het model met middenmotor. Vraag specificaties op van de fiets en informeer naar de gebruikte onderdelen. Dit is de enige manier waarop je een weloverwogen keuze kunt maken voor een bepaalde elektrische fiets die past bij jouw manier van rijden.

Elektrische fietsen vergelijken is ontzettend belangrijk voordat je een nieuwe e-bike aanschaft. Kijk naar de ondersteuningstechniek, de plaats van de motor en onderdelen zoals de accu. Zo weet je beter wat je koopt en of dit past bij jouw wensen.